Wielkanocne Tradycje Kulinarne za nami

Wielkanocne Tradycje Kulinarne za nami

W sobotę, 1 kwietnia 2017 r. odbyła się 6. edycja konkursu kulinarnego Mistrz Jaja – Wielkanocne Tradycje Kulinarne. Impreza poświęcona kultywowaniu tradycji Świąt Wielkiej Nocy zorganizowana wraz z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, przyciągnęła rzeszę widzów. Oczywiście jak zawsze przy tego typu imprezach nie zabrakło czegoś dla ducha, a także dla ciała. Impreza rozpoczęła się występem dzieci i młodzieży z Zespołu Szkół im. Polskich Noblistów w Walimiu oraz występem Zespołu Pieśni i Tańca Wałbrzych. W tym czasie dzielnie pracowała komisja konkursowa w składzie: Barbara Szeligowska – PRW Wrocław, Halina Jaskóła – Miernik – prezes stowarzyszenia KGR oraz Wojciech Harapkiewicz – szef kuchni restauracji Babinicz. Komisja miała ciężki „orzech do zgryzienia”, ale po degustacji ostatecznie postanowiła przyznać III miejsce Pani Jadwidze Węglowskiej za schab dojrzewający Wielkanocą, II – Panu Piotrowi Siwulko za tartę jajeczną na kruchym cieście, natomiast miejsce I zajęła Pani Anna Sałapatek za półgęski z musem. Wszyscy uczestnicy zostali nagrodzeni bonami pieniężnymi. Po wręczeniu nagród widzowie udali się na parter by degustować te cudowne wielkanocne dania.