Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

 

Ser-decznie i smacznie w Dziećmorowicach

Ser-decznie i smacznie w Dziećmorowicach

Już po raz jedenasty smakosze sera spotkali się w Dziećmorowicach w Gminie Walim na dorocznym Festiwalu Sera, który zorganizowała Gmina Walim  wraz z Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Dolnośląską Izbą Rolniczą oraz Karczmą Góralską. Festiwal swym patronatem objęła Poseł na Sejm RP Izabela Katarzyna Mrzygłocka. Swoją obecnością zaszczyciła nas Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego  Ewa Mańkowska.
Tegoroczny Festiwal obfitował w znakomite sery i potrawy z sera, bo też taka jest jego rola. Tradycją jest, że w trakcie festiwali odbywają się dwa konkursy – na „Najlepszego producenta” oraz „Najlepszą potrawę z sera”.
Jury nie miało łatwego zadania w wyborze najlepszej potrawy, dlatego też wszyscy uczestnicy otrzymali cenne nagrody. Ośrodek GeoVita z Jugowic zajął I miejsce w konkursie na „Najlepszą potrawę z sera” serwując „Pikantne serniczki” i otrzymał bon od Wójta Gminy Walim na kwotę 2.000,00 zł z przeznaczeniem na wyjazd turystyczny. Wszystkim uczestnikom dziękujemy za przygotowanie tych wspaniałych smakołyków. Natomiast „Najlepszym producentem” została Sylwester Wańczyk.
Wielką atrakcją festiwalu były mała i duża sowa, a największym powodzeniem cieszyła się słynna już zupa serowa Wójta Gminy Walim. Zadbano także o bogaty program artystyczny: było wiele atrakcji i animacji dla najmłodszych, których do zabawy zachęcali Klauni Klara i Patryk oraz koncerty, podczas których wystąpili: Młodzieżowy Zespół Folklorystyczny „CIOBANASUL” z Rumunii, zespół „Laser” i gwiazda wieczoru – Tomasz Niecik. Festiwal zakończyła dyskoteka z DJ RAF’G i DJ Tommy oraz efektowny pokaz sztucznych ogni.
Serdecznie dziękujemy wszystkim przybyłym gościom, mieszkańcom i turystom za mile spędzony czas i zapraszamy za rok!

Tekst i zdjęcia: UG w Walimiu