Mistrz Jaja wybrany!
W minioną sobotę, 6 kwietnia br. w Centrum Kultury i Turystyki w Walimiu, po raz kolejny wyłoniono Mistrza Jaja. Wielkanocne Tradycje Kulinarne to wydarzenie, które na stałe gości w kalendarzu imprez Gminy Walim.
Podczas wydarzenia, na scenie CKiT wystąpiły dzieci i młodzież z Publicznej Szkoły Podstawowej im. Polskich Noblistów w Walimiu, następnie swój kunszt zaprezentował Zespół Pieśni i Tańca „Jubilat” ze Świdnicy. Po części artystycznej, wszyscy przybyli mogli zakupić świąteczne dekoracje przygotowane przez lokalnych rękodzielników oraz degustować dania uczestników konkursu kulinarnego. Do konkursu zgłosiło się 9 uczestników: Karczma Rycerska Zamku Grodno, Agnieszka Jarachowska, Elżbieta Jarachowska, Marek Kapłon, Kamil Król oraz Tatiana Grzeszkiewicz z Młodzieżowego Ośrodka Socjoterapii w Walimiu, Stanisława Skowrońska, Joanna Zacharska-Błaszczyk oraz Stanisława Ryl. Uczestnicy konkursu przygotowali w sumie 18 potraw, dlatego komisja konkursowa w składzie: Barbara Szeligowska, Halina Jaskuła-Miernik oraz Paweł Brzozowski, nie mieli łatwego zadania.
Laureatami konkursu zostali:
- wyróżnienie – Joanna Zacharska-Błaszczyk za Wielkanocny klops,
- wyróżnienie – Agnieszka Jarachowska za pasztet w cieście,
- III miejsce – Karczma Rycerska za pasztet Wielkanocne marzenie,
- II miejsce – Marek Kapłon za Pasztet z Gór Sowich,
- I miejsce i tytuł „Mistrza Jaja” otrzymała Stanisława Ryl za zupę chrzanową.
Więcej zdjęć można zobaczyć tutaj.